Odla Tomat & Gurka

Stora saftiga tomater, eller små och söta – vilket som eller varför inte odla fler sorter. De flesta plantor ger en oavbruten och stor skörd av goda tomater långt in på hösten. Räkna med ca 100 dagars växttid till skörd.

Tomatfrö planteras i fuktig såjord på 5-10 mm djup. Vid +22-25C gror fröerna i regel på 7-14 dagar.
Efter grodd sänks temperaturen stegvis ner mot +18C. Planteras om i större krukor efterhand.

 Planteras ut när det varit frostfritt i 2 veckor, härda plantorna mot solen genom att låta dom stå ute ett par timmar om dagen någon vecka innan utplantering.

Staga upp med spalje eller dylikt som håller upp plantans tyngd när tomaterna växer.
Ta bort tjuvskott i grenvecken för större skördar (gäller inte alla sorter så kolla baksidan på fröpåsen).

Tomatplantor vill ha mycket vatten men inte allt för blöt jord, ge gödning någon gång i veckan och plocka bort de lägst växande bladen för att ge plantan mer växtkraft.
Skörda tomaterna efterhand som de mognar, omogna tomater kan man eftermogna ett par dagar i en papperspåse inomhus.

Gurka

Gurka behöver inte så lång förkultiveringstid (2-3 veckor). Den kommer snabbt upp och växer till stora plantor på några veckor. Du behöver dock driva upp den inomhus eftersom gurkan vill ha en jordtemperatur på minst 15 grader, helst uppåt 20 grader. Så i krukor i såjord. Se till att krukorna står varmt men inte i direkt solljus. Vattna med fördel underifrån. Plantera om till större krukor så gurkplantorna får tillgång till mer vatten och näring, så fort att plantorna går att hantera.

Gurkplantorna gillar värme och trivs bäst runt 23-25 grader. De är känsliga för kyla och drag och blir hängiga redan vid 10 grader. Gurkor är näringskrävande och särskilt gillar de kalcium. Det finns ekologiskt grönsaksgödning att köpa men se upp för ev. innehåll av klor, gurka gillar inte klor. Börja gödsla 3-4 veckor efter omplantering och gödsla ofta under säsongen. Väl brunnen stallgödsel fungerar också bra.

Odla tomat och gurkaDet går utmärkt att odla tomater och gurka i samma växthus och man skiljer dem med varsin jordblandning. Gurkan vill ha fuktighetshållande, mullrik och mycket näringsrik jord med ett pH-värde runt 7,0. Tomater vill ha neutral jord.

Täck gärna tomat- och gurkplantorna med fiberduk så länge som möjligt efter utplantering i växthuset. Lyft undan duken när plantorna blommar så pollinerande insekter kan komma till.

Lycka till!

 

Lämna ett svar