Odla Chili är lätt och mycket tacksamt då man ofta får god avkastning. Man kan lätt få för sig att det krävs ett mer tropiskt klimat och ja, Chili älskar sol och värme. Mindre sorter funkar utmärkt att odla i ett fönster och de lite mer högresta sorterna i ett växthus eller mot en varm och solig vägg på skyddad plats.
Bra chilisorter för egen odling
Vill du prova att odla enkla sorters chili som är fina till matlagning kan jag tipsa om följande:
• Lemon Drop, Capsicum baccatum, mild
• Champion, Capsicum baccatum, mild
• Rawit Capsicum annuum, halvhet
• Jalapeño, Capsicum annuum, mediumhet
• Aji Blanco Cristal, Capsicum baccatum, halvmild
• Aji Habanero, Capsicum baccatum, halvhet
• Paprika, Capsicum annuum, ingen capsaicin i paprikor alls, finns även i minisorter och avlånga sorter.
Så i lätt fuktad såjord i miniväxthus e.d., gärna i småkrukor med varje sort separat. Glöm inte namnpinnarna! Så ytligt, med bara ett par mm jord eller vermikulit över fröna.
Lägg på ett lock och placera sådden varmt, 24-26 grader. Det gror ganska fort, från några dagar till en vecka kan de snabbaste redan titta fram. När plantorna är hanterbara och fått de första riktiga bladen, skolas de om till kraftigare blomjord i egna krukor. Nu behöver de mycket ljus, men akta för direkt sol som lätt kan döda de späda plantorna! Ha gärna lysrör eller växtbelysning över plantorna, låt lysa ca 14 t/dygn. I början bör locket vara på, men man kan börja glänta på det innan plantorna slår i taket för att senare ta bort det helt.
Glöm heller inte att vattna, plantorna får aldrig torka ut! Börja gödsla med flytande, ekologisk grönsaks/tomatgödsel enligt instruktion på flaskan ca 1 månad efter omplantering.
Vänj chiliplantorna vid utelivet
När det börjar bli dags att skola om plantorna till ännu större krukor, kanske man kan börja vänja dem att stå i växthuset eller ute också. Men frostrisken ska vara förbi då och man får börja sakta och försiktigt.
Använd helst den vita, tunna växtskyddsväven på plantorna de första veckorna de är ute. Ta ut plantorna först bara en stund, sedan en halvtimme, så en timme osv. tills de har vant sig att vara ute dygnet runt.
Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt efter att de har vant sig vid utelivet. Varm plats i växthuset, ev. med luckorna öppet för att lufta, eller mot en varm vägg är bra, men glöm bara inte att vattna! En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger, de dricker rätt mycket! Gödselvattna gärna med ekologisk tomatgödsel ca 1 gång per vecka.
Ska chili toppas?
Om du ska toppa plantorna beror på vilken sort du har och hur du vill ha den. Sorter som ska bli höga och likna små träd, bör växa upp till den önskade storleken först innan man toppar.
Sorter som ska vara låga och buskiga med många grenar, kan man toppa när de har några riktiga bladpar, alltså när de är så där 15 cm höga.
Lycka till!