Frosttåligt – smygstarta Våren

Penseer

Frosttåliga blommor för vårkrukorna utomhus

– mer än bara penseér!

När vårsolen börjar lysa och den första värmen kommer vill man ut i trädgården och göra fint i krukor och lådor. Att penseér tål några minusgrader känner nog de flesta till, men om man vill ha något annat, vad väljer man då? Här kommer några tips på vad mer du kan välja bland.

Det finns faktiskt en hel del växter att välja mellan för vårens tidiga krukarrangemang. Vanliga sommarblommor såsom pelargoner, Flitiga Lisa, lobelia, petunia och andra, får man vänta med ett tag till, men det finns ju annat man kan plantera. En hel del lökväxter har sin naturliga blomningsperiod under den tidiga våren och dessa kan du köpa färdigdrivna i kruka och plantera ut. Påsklilja, tulpan, våriris, hyacint, pärlhyacint och krokus hör till de tidigblommande lökväxterna.

Andra blommande växter som kan planteras ut i kruka tidigt på våren är tusensköna, förgätmigej, jordviva, vårljung, viol, gyllenlack, julros och ranunkler. Det kan dock vara nödvändigt att avhärda dem så att de klarar klimatet utomhus om de odlats i ett skyddande växthus. Det betyder att du får bära dem ut och in någon vecka efter inköpet så att de vistas allt längre tid utomhus.

Lite gröna växter och växter med vackra blad är också fint att plantera tillsammans med blommorna. Du kan t.ex välja bland små enar och andra barrväxter, murgröna, lager, buxbom, silverek, alunrot, lungört och fetbladsväxter såsom taklök och fetknopp.

De här växterna är tåliga och klarar en köldknäpp på ner till 5 minusgrader men blir det kallare bör man ställa in dem i ett kallförråd eller liknande. Du kan också skydda dem genom att göra en strut av en gammal tidning och trä över växterna. Lägg gärna en filt ovanpå och se till att skyddet inte kan lossna.

Penséer
Penséer är egentligen tvååriga men vi använder dem som ettåringar. Blomman kan placeras i de flesta lägen, från sol till halvskugga, men den trivs inte i torka. Penséer är perfekta att använda under den tidiga våren, de klarar nämligen temperaturer på ner till -5°C. Visserligen kan de sloka något när det är kallt, men de reser sig snabbt igen. Genom att plocka bort vissna blommor efterhand kan du förlänga blomningen hos växten.

 

 

 

Lämna ett svar