Älskade Basilika

Basilika

Ja, vi älskar verkligen Basilika. Jag har alltid minst en planta i fönstret med växtbelysning året om. I slutet av januari petar jag ner lite fröer och passar på att testa nya sorter. De kommer samarbetsvilligt upp och när det är dags för omskolning så sprider sig den härliga doften i hela rummet.

En favoritsort jag gärna ”delar med mig av är Basilika ’Magic Mountain’. Kanske inte för att det är den godaste, men för att den är så tacksam och lättodlad. Bladen är mörka, går åt lila ton. Den blommar fantastiskt fint i ljuslila mot de purpurfärgade stänglarna och älskas av bin, humlor och fjärilar. På en säsong kan en planta med god jordmån och gott om vattnen och näring bli till upp mot en 70 cm. Plantan toppas med fördel under säsongen, dels för att bygga upp en stark och välförgrenad planta men också såklart för att ge god skörd. I år har vi den dock bara i ett fåtal i odlingen vilket betyder att vi inte säljer den i webbutiken, utan bara på plats (Odlingen på Saltarö).

Basilika Magic Mountain
Magic Mountain

Odla Basilika – Basilika kan odlas året runt i kruka – Perfekt i köksfönstret

Kanelbasilika

Med denna basilika i köket har du alltid nära till doften av nybakade kanelbullar. Kanelbasilika kommer ursprungligen från Mexico där den använts som krydda och naturmedicin mot matsmältningsproblem.

Denna variant har en intensiv doft och smak av kanel och passar bl.a i asiatiska rätter och köttfärssåser. Låt bladen ligga och dra i en flaska vitt vin så har du en bra bas till din hemmagjorda kanelglögg. Är mycket god som smaksättare i efterrätter som äppelpajer, kakor, stekta bananer, smoothies och liknande. Bladen ger en exotisk touch åt sallader och såser och kan även användas till rogivande the.

Kanelbasilika blir ca 30-45 cm hög och trivs i ett soligt fönster i väldränerad jord. Användes lämpligen färsk men kan även torkas eller frysas in.

Planteras i fuktig såjord vid 20-25°C. Gror på 2-3 veckor och kan planteras i större kruka när plantorna kan hanteras. Planteras om med 3-4 plantor i varje kruka.

Lakritsbasilika Lakritsbasilika kommer ursprungligen från Persien och är en släkting till Thaibasilika. Den utpräglade lakritssmaken kommer av ett kemiskt ämne i bladen som heter anethole.

Lakkritsbasilika passar mycket bra som krydda i thailändsk och italiensk matlagning. Låt bladen ligga och dra i vodka så har du en god anissnaps/ouzo. Blanda Lakritsbasilika med andra hackade kryddor så har du en god smaksättare till massor av maträtter. Bladen ger en exotisk touch åt sallader och såser och kan även användas till rogivande the.

Lakritsbasilika blir ca 45 cm hög och trivs i ett soligt fönster i väldränerad jord. Användes lämpligen färsk men kan även torkas eller frysas in.

Planteras i fuktig såjord vid 20-25°C. Gror på 2-3 veckor och kan planteras i större kruka när plantorna kan hanteras. Planteras om med 3-4 plantor i varje kruka.

Basilika Lemon Denna variant har en intensiv citronarom och passar perfekt  till fisk och skaldjursrätter.

Citronbasilika blir ca 20-35 cm hög och trivs i ett soligt fönster i väldränerad jord. Användes lämpligen färsk men kan även torkas eller frysas in.

Planteras i fuktig såjord vid 20-25°C. Gror på 2-3 veckor och kan planteras i större kruka när plantorna kan hanteras. Planteras om med 3-4 plantor i varje kruka.

Viktigt: Basilika trivs i halvskugga och bör vattnas underifrån eftersom bladen inte tycker om väta.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar